Αξιοθέατα

Στη περιοχή του Ξενώνα Η περιοχή της Κισσάμου, όπως όλη η Κρήτη έχει μακρόχρονη ιστορία δια μέσου των αιώνων. Από τους Υστερονεολιθικούς, χρόνους στη Μινωική, Μυκηναϊκή εποχή, στους Ελληνιστικούς, Ρωμαϊκούς χρόνους ακόμα στα Βυζαντινά και Ενετικά χρόνια.

ΚΙΣΣΑΜΟΣ: Πρωτεύουσα της επαρχίας Κισσάμου μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και πήρε το όνομα της από τον αρχαιότατο οικισμό που βρισκόταν στην ίδια θέση. Σώζονται Ρωμαϊκά λουτρά, νεκροταφείο, υδραγωγείο (Κρύα Βρύση), ψηφιδωτά δάπεδα, Ιερό Μυκηναϊκών χρόνων (Σελί) και μέρος του Ενετικού φρουρίου σε σχήμα πεντάγωνου.

ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ: Σπουδαία αρχαία πόλη της Δυτικής Κρήτης, και η καλύτερα οχυρωμένη. Σώζονται σήμερα μέρος από τα τείχη της, λαξευτά σπίτια και τάφοι επίσης ναός με πελώριο βωμό, ερείπια ρωμαϊκών χρόνων και μεγαλόπρεπο υδραγωγείο έργο του Αδριανού.

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ: Αρχαία παράλια ναυτική πόλη με λιμάνι χτίστηκε κατά τους Ιστορικούς χρόνους. Σώζονται αναλημματικοί τοίχοι, θεμέλια σπιτιών, μέρος των τειχών της ακρόπολης, πέτρινος θρόνος και μέρος του αρχαίου λιμανιού.

ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ: Νησάκι με κάστρο χτισμένο από τους Ενετούς το 1584 με μεγάλη ιστορία, ορμητήριο πειρατών, με σημαντικό ρόλο στην Τουρκική κατοχή και στην Κρητική επανάσταση.

ΑΙΓΝΕΙΟΝ: Ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

ΠΟΤΑΜΙΔΑ: Κρυφό σχολειό, γεωλογικό φαινόμενο "κωμόλιθοι".

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Εκκλησία χτισμένη μέσα σε εντυπωσιακή σπηλιά.

ΜΗΛΙΑ: Παραδοσιακός οικισμός που αναπαλαιώθηκε για τουριστικούς λόγους.

ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ: Ιστορικό μοναστήρι με μεγάλη παράδοση.

ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ: Ναοί από την εποχή της Ενετοκρατίας.

ΚΑΛΑΘΕΝΕΣ: Ενετικό φρούριο και έπαυλη "Ροτόντα".

ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ: Ενετική έπαυλη "Βίλα Τρεβιζάν".

ΜΥΘΗΜΝΑ: Αρχαία πόλη Μινωικών χρόνων.

ΚΕΦΑΛΙ: Ορθόδοξος ναός με τοιχογραφίες, Βενετσιάνικη έπαυλη "Πύργος Καλλεργών".

ΓΩΝΙΑ: Μοναστήρι χτισμένο τον 17ο αιώνα με μεγάλη και σημαντική ιστορία, υπάρχει σπουδαία συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων και αρκετά ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια.

ΡΟΚΚΑ: Αρχαία πόλη με Ακρόπολη.

ΔΙΚΤΥΝΝΑ: Ναός και ιερό αφιερωμένο στην Άρτεμη - Δίκτυννα. Σε όλα τα χωριά της περιοχής θα δείτε παλαιά αρχοντικά, Βενετσιάνικες επαύλεις, Βυζαντινές και νεότερες εκκλησίες, μνημεία, πετρόχαστες βρύσες κ.α

ΒΟΥΒΕΣ: Η αρχαιότερη Ελιά της Μεσογείου ηλικίας 3000 ετών.

ΡΟΤΟΝΤΑ: Εκκλησία Βυζαντινής περιόδου με το μοναδικό κυκλικό τρούλο αφιερωμένη στο Αρχάγγελο Μιχαήλ. Βρίσκεται στην Επισκοπή Κισσάμου.

Στη πόλη των Χανίων

Στα Χανιά αξίζει να επισκεφθείτε την παλιά πόλη, γύρω από το ενετικό λιμάνι και τη συνοικία του Κουμ Καπί. Στο λιμάνι υπάρχουν γραφικά σπίτια και κτίσματα της εποχής της ενετοκρατίας, το αρχαιολογικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο και το ναυτικό μουσείο. Είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης με πολλά μπαρ και νυχτερινά κέντρα.
Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το φάρο στην είσοδο του λιμανιού και το φρούριο του Φιρκά το μεγάλο αρσενάλι και τα ενετικά νεώρια.
Μπορείτε να δείτε την αγορά των Χανίων σε σχήμα σταυρού, που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία της πόλης.